איך למנוע מילדים להיות חולים?
מניעת מחלות אצל ילדים
בתור הורה ומטפל באקופונקטורה (דיקור סיני) אני רוצה לתת לכם טיפים בסיסיים, הקשורים לדיאטה (הרגלי התזונה) והיציאות של הקטנים שלכם, ואשר יאפשרו לכם לשמור על בריאותם.
ראשית, מספר דגשים כלליים:
1. במקרה של פעוטות הניזונים מבקבוק, לא כדאי לנהוג בגישה של האכלה על פי דרישת התינוק, אלא האכלה לפי מקצב קבוע, כלומר, האכלה בשעות קבועות.
2. לא רצוי להציג מזונות לפעוט בגיל צעיר מידי. כיום, קיימות שתי שיטות רווחות:
- הצגת מזונות בגיל 3 חודשים. הרפואה הסינית רואה את מערכת העיכול בשלב זה כלא בשלה דיה להתמודדות עם עיכול המוצקים. מצב זה עשוי לגרום לבעיות עיכול ויצירת אלרגיות למזון.
- הצגת מזונות בגיל 6 חודשים. בגיל זה, המערכת כבר בשלה מספיק לקבלת המוצקים ו”יודעת” לעכלם.
3. אין להאכיל במזונות קרים, הן מבחינה פיזית (מזונות שהוצאו ישר מהמקרר ולא חוממו) והן מבחינה אנרגטית (למשל, ירקות שלא עברו תהליך ראשוני של בישול. הבישול במקרה זה מהווה מעין שלב ראשון של עיכול המזון, ויקל על מערכת העיכול הצעירה בתהליך העיכול)
4. אסור בתכלית האיסור להפריז במתן ממתקים, ומזונות או משקאות ממותקים.
מהי, אם כן, הדיאטה הנכונה ?
דיאטה טובה ומאוזנת תהיה זו העשירה בפחמימות מלאות (אורז מלא, פסטה מלאה, קוואקר מלא ובקיצור, כל סוג של דגן מלא, המבושל לרוב בבית ולא נרכש כמזון מוכן לשימוש). רצוי להוסיף ירקות (מבושלים כמובן), וכך גם כמויות קטנות של בשר, ביצים ומוצרי חלב.
תוכלו להבין טוב יותר את השפעת המזון על ילדכם אחרי שתעיפו מבט בצואתו (שכן זו, תאמינו או לא, הינה אחת מדרכי האבחנה של הרפואה הסינית). אם הצואה הופכת לרכה מידי, יהיה זה לרוב בשל צריכה מוגזמת של מתוקים או ממתקים (כמובן בהנחה ולא מדובר בפאתוגן ויראלי או חיידקי). הרפואה הסינית רואה את המזונות הללו כמחלישי מערכת עיכול ויוצרי ליחה. דוגמא טובה לכך תהיה צריכה רבה מדי של גלידה, מזון טעים מאוד שכולנו (ובוודאי הילדים) אוהבים, אבל מזיק מאד לאותה מערכת עיכול קטנה ובלתי מפותחת (אגב, גם איתנו, המבוגרים, היא לא מטיבה במיוחד). צריכה רבה של אותה גלידה תוביל כמעט תמיד לצואה רכה (ייתכן אף באותו יום, או לכל המאוחר ביום שלמחרת). למה הכוונה בצריכה רבה? קשה להגדיר במדוייק שכן קיים שוני בין ילד וילד, בהתאם לחוזקה של מערכת העיכול שלו. ילדים שמערכת העיכול שלהם “חזקה” יותר, יראו סימנים אלה לאחר צריכה גדולה יותר מאלה שאצלם המערכת “חלשה” יותר.
מערכת העיכול בעיני הרפואה הסינית
הרפואה הסינית רואה את מערכת העיכול כמערכת שאחד מתפקידיה היא הפרדה בין טהור לעכור (הכוונה כאן היא להפרדה בין החומרים שהגוף זקוק להם לאלה שאינם נדרשים לפעולתו). במקרה של הפרזה, כמו בדוגמא שנתתי לגבי אכילת גלידה, פעולת ההפרדה נפגמת, וזאת משום שהרפואה הסינית גורסת שטעם מתוק ומזונות קרים גורמים להפרעות (מחלישים) בתפקודה של מערכת העיכול. במצב זה, כאשר הטהור והעכור אינם מופרדים כהלכה, נוצר תוצר לוואי, לחות. הלחות מתנקזת מגופנו בשתי דרכים, באמצעות מעבר לריאות (ע”פ יחסים בין אברים ברפואה הסינית), או התנקזות בצואה בשל “כובדה”, שזו כאמור, היציאה הרכה או השלשול.
דעו כי במידה והצואה הרכה ממשיכה (ממקור תזונתי) מעבר ליומיים, תתחילו לראות גם עלייה בייצור הליחה והנזלת (וזה כאמור בשל הקשר של המערכת לריאות). ככל שאלה יגברו, הם יידמו יותר ויותר להצטננות, ונראה סימנים כמו: אף נוזל, שיעול ליחתי, בלוטות לימפה מוגדלות או כאבי אוזניים . לכן, שליטה על הרגלי צריכת המזון בעקבותיו מגיעה הצואה הרכה, תמנע מהילד לפתח את התסמינים ולהיות חולה. אפילו בתחילת שלב הצואה הרכה תוכלו לעצור מתן מתוקים ולשפר התזונה לתזונה נכונה כפי שציינתי קודם, ובכך תמנעו את ההתדרדרות הצפויה במחלה.
לקריאה נוספת בנושא רפואה סינית מהבלוג שלי
הזדקנות בריאה אצל גברים: הגישה של הרפואה הסינית
דיקור סיני לטיפול במחלות אוטואימוניות
חמוצים בסגנון רפואה סינית
5 טיפולים אלטרנטיביים ותרופות ביתיות לטיפול בפסוריאזיס
מהי לחות ברפואה הסינית וכיצד דיקור סיני יכול לסייע?
מהם המרידיאנים?
דיקור סיני לטיפול בכאבי ברכיים – כאבים בברך
תזונה תומכת פוריות ע״פ הרפואה הסינית
סגולות הפוריות של הג’ינסנג
רפואה סינית – רגשות כמחוללי מחלות