שכיחות אי הפריון (חוסר פוריות) גדלה בשנים האחרונות ומגיעה לממוצע בו אחד מכל חמש זוגות חווה בעיה בכניסה להריון. זוהי תקופה קשה מאוד עבור רוב הזוגות, סערת רגשות, תסכול, כעס, עצב וצער.
כיום מרבית הגניקולוגים העוסקים בטיפולי פוריות ממליצים על שילוב דיקור סיני כטכניקת טיפול משלימה לטיפולי הפוריות. דיקור סיני (אקופונקטורה) הוא טכניקת טיפול מהרפואה הסינית (TCM) הצובר תאוצה רבה בשנים האחרונות בליווי זוגות בטיפולי הפוריות שלהם בשל פרסומי מחקרים רבים אשר מראים ותומכים ביעילות השיטה ותרומתה להשגת הריון ולידה תקינים.
מהם הגורמים לחוסר פוריות?
- גיל – בניגוד לגבר שגופו לא מפסיק לייצר זרעים במשך כל שנות חייו, האישה נולדת עם כמות מסוימת של ביציות שיורדת משנה לשנה. מגיל 35 מספר הביציות מתחיל לרדת באופן משמעותי, בגיל 41 באופן חמור, כשבגיל 45 הסיכוי של אישה להריון הוא כמעט אפסי.
- הפרעות הקשורות לביוץ – הפרעות אלה מהוות כ- 15-20% מהגורמים לבעיות פוריות. הפרעות הקשורות לביוץ עלולות להיגרם מסיבות שחלתיות (כמו למשל בתסמונת השחלות הפוליציסטיות – PCO) או מסיבות הורמונאליות אחרות. ניתן לקבוע את קיום הביוץ בדרכים שונות כמו מעקב זקיקים באולטרא סאונד, בדיקות דם לפרוגסטרון או ערכות שתן ביתיות.
- בעיות הקשורות באשכים ובאיכות הזרע – בעיות הקשורות למבנה, תנועתיות וכמות הזרע שאינם מאפשרים כניסה להריון. מצבים אלה עשויים לנבוע בין השאר מוריקוצלה (התרחבות כלי הדם בורידי האשך), מום גנטי ועוד. חוסר זרע, מיעוט זרע ופגיעה באיכות הזרע עלולים להיווצר עקב צריכת סמים או שימוש מופרז באלכוהול, כימותרפיה והקרנות, תרופות שונות, סטרואידים אנאבולים (בוני שרירים), חשיפה לחומרי הדברה (נפוץ בקרב אנשים שעוסקים בחקלאות).
- בעיות הורמונליות – חוסר איזון הורמונלי עשוי להיות גורם לחוסר פוריות.
- בעיות רחמיות – לאחר שנפגש הזרע עם הביצית ונוצרת הפריה, מתחיל שלב ההשרשה. העובר אמור לנדוד מהחצוצרה אל חלל הרחם, ובהמשך הוא אמור לחדור לתוך רירית הרחם ולהשתרש שם. בעיות הקשורות לרחם עלולות להפריע לתהליך ההשרשה (בעיות כגון: מומים מולדים כמו רחם חד-קרני או רחם מחיצתי, מומים נרכשים כגון פוליפים או מיומות, צלקות עקב ניתוח קיסרי או ניתוח אחר ברחם והידבקויות שנוצרו עקב מחלות מין או אנדומטריוזיס).
- אי פריון בלתי מוסבר – כאשר כל הבדיקות שעבר הזוג לא העלו שום ממצא פאתולוגי ובכל זאת לא מושגת כניסה להריון, המצב מוגדר כ”אי פריון בלתי מוסבר”. תופעה מופיעה אצל כ-25% מהמקרים. מצב זה עשוי לנבוע מגורמים רבים כמו: סטרס מוגבר, עודף משקל, עישון, צריכת סמים ואלכוהול וייתכן אף גורמים סביבתיים, תעסוקתיים (חשיפה אפשרית לגורמים הפוגעים באיכות הזרע).
כיצד דיקור סיני מטפל ומסייע לטיפולי הפוריות?
דיקור סיני (אקופונקטורה) עשוי לשפר ולתמוך בפוריות בכמה אספקטים:
1.הפחתת סטרס – דיקור סיני הוכח מחקרית כמשחרר נוירוטרנסמיטורים (חומרים כימיים במח) המפחיתים את רמת הסטרס. נושא זה חשוב מאוד בעת הניסיון להרות משם שסטרס מפחית זרימת דם לאיברי הרבייה ובכך משפיע למעשה לרעה על האיזון ההורמונלי.
2. איזון הורמונלי – דיקור סיני הוכח מדעית כמשפיע על ההיפותלמוס (בלוטת יותרת המח) ועל ההפרשה ההורמונלית בגוף ובכך מסדיר למעשה את הפעילות ההורמונלית בגוף.
3. שיפור איכות הזרע – דיקור סיני משפר את מדדי איכות הזרע (מבנה, כמות, ותנועתיות). מחקרים מוכיחים שלרפואה הסינית יש את היכולת להפחית מומים מבניים בזרע ולשפר את כמותו ואיכותו הכללית. כתב העת Fertility and Sterility דיווח כי טיפול בדיקור סיני הוביל לעלייה משמעותית ברמת תנועתיות הזרע וכי אחוז תאי הזרע הבריאים גדל באופן דרמטי בממוצע של פי 4 לאחר עשרה טיפולים.
4. הפחתת תופעות לוואי מטיפולים הורמונליים והעלאת שיעור הצלחת הפריות חוץ גופיות (IVF) – מחקר שהתפרסם בתחילת 2015 מדווח כי אחוז שיעור ההריונות בקרב הקבוצה שקיבלה טיפול משולב של רפואה סינית (נטיפול כלל שילוב של דיקור סיני וצמחי מרפא סיניים) ורפואה מערבית עמד על כ-60% לעומת 33% בקרב הקבוצה שקיבלה טיפול מערבי בלבד ושיעור הפריון היה גבוה יותר בקרב הקבוצה הראשונה בשיעור של פי 1.74 מאשר בקבוצה השנייה.
הרפואה הסינית (דיקור סיני לפוריות) הינה שיטה טבעית להכנת הגוף לכניסה להריון ותורמת ללידת תינוק בריא. שיטות הטיפול שלה כוללות בין השאר: דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, המלצות לשינוי אורח חיים ותזונה הבאים לאזן את הגוף ולשקם את בריאות ואיכות הרבייה בגברים ונשים.
הרפואה הסינית הינה גישה הוליסטית המתמקדת בבריאות האדם באופן כללי ולא רק בבריאות הרבייה. זאת אומרת, נילקחים בחשבון מצבים כגון: דפוסי שינה, רמת האנרגיה (חיות), מערכת העיכול, הרגלי תזונה, התייחסות ריגשית לרמת סטרס ורגשות לא מאוזנים. הרפואה הסינית מאמינה כי שיפור תפקוד מערכת בגוף השלמה תורם ומביא לסביבה בריאה שמשפרת את איכות הביצית והזרע.
מאמר שכתבתי בנושא רפואה סינית וטיפולי פוריות שהתפרסם בעתון הארץ