ניקוי רעלים בעונת האביב – רפואה סינית

  1. ראשי
  2. איכות חיים
  3. ניקוי רעלים בעונת האביב – רפואה סינית

ניקוי רעלים בעונת האביב

על פי התאוריה של הרפואה הסינית, עונת האביב היא העונה האולטימטיבית לניקוי רעלים כמו גם, שאר החומרים המזיקים והמזהמים שצבר גופנו במהלך השנה או השנים האחרונות. על פי אותה תאוריה, האנרגיה המאפיינת את שינויי מזג האוויר בעונת המעבר בסביבה החיצונית, תבוא לידי ביטוי בשינויים אנרגטיים בתוך גופנו שלנו. עונת האביב היא עונת מעבר המתאפיינת באנרגיה הפורצת מן הפנים אל החוץ, עולה מעלה, ומתפרסת על פני השטח. כיוון אנרגטי זה מאפשר את תהליך הצמיחה והגדילה אשר מגיע לאחר עונת החורף, שבה האנרגיה התכנסה פנימה במטרה לשמר עצמה ולהגן עלינו מפני הקור. האנרגיה המתפשטת של האביב מסייעת לנו להניע דברים ולהעלות אותם אל פני השטח, ובכך להיפטר ממצבור הרעלים שנאגרו בגופנו, כל זאת כהכנה לעונת הקיץ שמתאפיינת בפעילות אנרגטית נמרצת. משמעות נוספת לכיוון האנרגטי של צמיחה מעלה ופריצה החוצה היא שגם היבטים אחרים ורגשות שהודחקו ואוחסנו בעומקי הנפש , יכולים לעלות אל פני השטח ולהשתחרר. כלומר, באמצעות מודעות לנושא והכנה מתאימה, נוכל לרתום את אנרגיות ההתחדשות והלידה מחדש המאפיינות את עונת האביב, כך שנפיק מהן תועלת רבה לגופנו, נפשנו ורוחנו.

כיצד רואה הרפואה הסינית את עונת האביב?

על פי התאוריה של חמשת האלמנטים של הרפואה הסינית, עונת האביב משוייכת לאלמנט העץ ולאיברים: כבד וכיס מרה. התאוריה גורסת גם כי הכבד הינו איבר המטרה של ניקוי הרעלים בעונת האביב. כשאנו מטהרים את הכבד מרעלים עלינו לשים לב ששאר חלקי הגוף יפעלו כשורה, בייחוד אלה המעורבים בתהליך ניקוי הרעלים והפרשתם מהגוף. במידה ולא נעשה כן, אנו עשויים להתקל במצב של אגירת הרעלים בגוף, שתתבטא בסימפטומים כגון עצירות, הפרעות עיכול, גודש בדרכי הנשימה, כאב ראש ועוד. תוצרי הלוואי והרעלים מוצאים מהגוף בתהליך של ניקוז דרך מערכות השתן והצואה, העור והזיעה, ומערכת הנשימה, ועליהן יש לשים דגש.

קיימות דיאטות שונות לניקוי רעלים. אורכן משתנה מסוג לסוג ונע בין 3 ימים ל-21 ימים. עם זאת, לרוב אין צורך ביותר משבוע וחצי-שבועיים. הדיאטה צריכה להיות מבוססת על מצרכים אורגניים ובעיקר ירקות ופירות העונה. יש להרבות בצריכת ירקות ירוקים אורגנים, בין אם טריים או מאודים. במקביל, חשוב להפחית בצריכת פירות העשירים בסוכר, ולהגדיל את צריכת כמות הנוזלים: מים מינרליים, תה צמחים (נטול קפאין) או מרקים.

קיימת דרך פשוטה ונהדרת לניקוי רעלים והיא שתיית מים עם לימון ושמן זית. הטעם המר של הלימון גורם לכיווץ הכבד, בזמן ששמן הזית מנקה את כיס המרה. אופן ההכנה הינו פשוט מאוד: יש לסחוט לימון שלם ל-2 כוסות מים פושרים חמימים, ואליהם יש להוסיף כף שמן זית. רצוי לשתות את המשקה על בטן ריקה מיד עם ההשכמה, ולתת לו לפעול כשעה לפני שאוכלים דבר מה. פעולה זו תסייע להוצאת הרעלים מן הכבד.

דרך פשוטה נוספת היכולה לסייע בתהליך ניקוי הרעלים היא פעילות גופנית. מומלץ לנצל את האקלים הנעים שמביא עימו האביב לשם ביצוע פעילות גופנית באוויר הפתוח. פעילות גופנית מניעה את אנרגית הכבד ותורמת לתהליך הניקוי שלו, לשיפור הכושר הגופני ולשמירה על בריאות טובה. לצורך כך, יספיקו להן 30 דקות של פעילות גופנית, שלוש פעמים בשבוע.

אילו מזונות לכלול?

  • יש להרבות בצריכת עלים ירוקים, בייחוד אלה עם הטעם המר, כמו לדוגמא: שן הארי, עולש, סלק, כרוב, עלי חרדל, תרד, בוק צ’וי ואורוגולה
  • ירקות ממשפחת המצליבים: קייל, ברוקולי, כרוב, כרובית, כרוב ניצנים וזרעי חרדל
  • משפחת הבצלים: בצל, בצל שאלוט, שום וכרישה
  • ארטישוק וארטישוק ירושלמי
  • שאר ירקות: סלק, סלרי, אספרגוס, קישואים, מלפפונים, שעועית ירוקה, כרוב כבוש מותסס

איך לאכול?

טרי (חי), לסחוט למיץ, מאודה, אפוי, או מוקפץ קלות במעט שמן זית.

מיצי ירקות:

בכדי למצות את המיטב מדיאטת ניקוי הרעלים מומלץ לשתות מיצים סחוטים על בסיס עלים ירוקים. מיצי ירקות עשירים במינרלים ובפיטוצינים ונחשבים לבסיסיים בחומציותם. רקמות הגוף, לעומת זאת, מתחמצנות כאשר הן אוגרות ובאות במגע עם חומרי פסולת ורעלים או עם רדיקלים חופשיים. לרקמות שומן הנטייה לצבור לתוכן כימיקלים המסיסים בשומן. מתכות כבדות ורעלים נאגרים בממברנות השומניות שבתוך תאי הגוף (כולל במוח). לפיכך, מיצי הירקות הבסיסיים (כמו גם מרקים) מובילים לירידה בחומציות, ומספקים מצבור חדש של מינרלים המאפשרים לרקמות הגוף להיפטר מפסולת ורעלים. הירקות הטבעיים מכילים אנזימים המסייעים גם הם להיפטר מהרעלים, וכך עושה גם הכלורופיל הנמצא בריכוז גבוה בעלים הירוקים. הכלורופיל מסייע בנוסף לחימצון הדם. יש לצרוך את מיצי הירקות 2-3 פעמים ביום. קיימים בשוק גם אבקות מרוכזות של מיצים ירוקים שעשויים להיות פתרון אידיאלי לנסיעות ולעבודה.

פירות:

הפירות מכילים כמות גבוהה של פרוקטוז (סוכר פירות) ועל כן, יש להגביל צריכתם. זאת בשל העובדה שאחת ממטרות דיאטת הניקוי היא לאזן את כמות הסוכרים בדם. אז אם כבר לאכול פירות, כדאי יהיה לבחור בתפוחי עץ מסוג סמיט (הירוקים), אגסים, אפרסקים, אוכמניות, פטל ופירות הדר. יש להימנע משתיית מיצי פירות מסוגים שונים מאלה שהוזכרו.

תה צמחים

שתיית תה צמחים הינה דרך נהדרת לצרוך יותר נוזלים, המסייעים בפעולות ניקוי הגוף. עם זאת, יש להימנע משתיית תה המכיל קפאין שהינו מרכיב שעלול להפריע לתהליך ניקוי הגוף ואיזונו. כדאי לבחור בתה מצמחים התומכים בתהליך הניקוי כמו שן הארי, אסטרגולוס, ג’ינג’ר, ליקוריץ, סרפד, נענע, שומר, שיבולת שועל והל. ניתן להשיג אותם בתיפזורת או את חלקם בשקיקי תה.

מרק ירוק

להוסיף שעועית ירוקה, סלרי, קישואים, פטרוזיליה ותרד ולבשלם יחד כ-45 דקות. יש לסנן ולשתות רק את המרק מספר פעמים ביום.

עשבי תיבול ותבלינים

ניתן להוסיף עשבי תיבול ותבלינים לכל התבשילים בבית, כמו לדוגמא: שן הארי, כורכום, אגוז מוסקט, קינמון, ג’ינג’ר ופפריקה חריפה, ובכך ליהנות מדרך נוספת המסייעת לתהליך הניקוי של הגוף.

חלבונים

יש להימנע מאכילת חלבון מן החי ולהעדיף צריכת חלבונים מהצומח. דוגמא נהדרת לחלבון מהצומח היא שילוב של קטניה ודגן, לדוגמא מג’דרה שהיא שילוב של אורז מלא ועדשים.

שומנים

יש להמעיט בצריכת שומנים במהלך תהליך הניקוי ולהעדיף להשתמש בשמן זית מכבישה קרה.

שתייה

יש להגדיל את צריכת הנוזלים. אין לרדת מכמות מינימלית של 8 כוסות מים ליום. ניתן להעשירם במעט לימון, גם בשביל הטעם וגם כמזרז של תהליך הניקוי.

ממה כדאי להימנע?

  • מוצרים מן החי כמו בשר, עוף, דגים וביצים
  • מוצרי חלב
  • דגנים המכילים גלוטן כמו שיפון, שיבולת שועל, חיטה ושעורה
  • סוכר, דבש, מולסה וממתיקים מלאכותיים
  • אלכוהול
  • קפאין
  • שמנים צמחיים פרט לשמן זית וקוקוס
  • מיצי פירות

חשוב לזכור, רוב ההמלצות שהובאו במאמר זה בטוחות לרוב האנשים אך עם זאת, מומלץ להיוועץ במטפל מוסמך ולהעזר בתמיכה וליווי אישיים בתהליך. נסו להמשיך את הדיאטה כמה שיותר ימים, אך המוטו צריך להיות: “עשה את הכי טוב שאתה יכול”. כל עשייה, גם אם מוגבלת, טובה יותר מאי-עשייה. התחייבות לתהליך, ולא משנה כמה זמן תחזיקו מעמד לבסוף ,יתרום לבריאות טובה וחיונית יותר.

 

תפריט
נגישות
להתחלת שיחה
כן, אפשר גם בוואטסאפ
שלום לך,
כיצד אני יכול לעזור?