סטרס משפיע על הפוריות שלך – כיצד?

  1. ראשי
  2. איכות חיים
  3. סטרס משפיע על הפוריות שלך – כיצד?

בעולם המודרני של היום, ארח חיים תחת לחוץ ועמוס בסטרס הינו נפוץ מאד. למעשה, אנשים סבורים שסטרס הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלהם, ומאמינים כי מי שאינו נתון תחת סטרס, הוא זה היוצא הדופן והחריג שבינינו. האמת, לסטרס השלכות שליליות רבות על גופנו, והוא עלול להשפיע מאוד על הפוריות שלנו.

האם לסטרס השפעה על הפוריות?

תאמינו או לא, תקופה מלאה בסטרס עלולה להשפיע לרעה ואף למנוע התעברות. אדרנלין הוא הורמון המופרש בגופנו בזמן חשיפה לסטרס. כשרמתו עולה מאוד בגוף הוא עלול לאותת לו שהתקופה אינה מתאימה להיכנס להריון. אדרנלין יש את היכולת להפריע ולעכב הפרשת הורמון אחר בשם פרוגסטרון שקשור לפוריות. בנוסף, האדרנלין גורם להפרשה מוגברת של הורמון נוסף בשם פרולקטין מבלוטת יותרת המח, שגם הוא נמצא כקשור לבעיות בפוריות.

כיצד הסטרס משפיע על הפוריות?

מחקרים עדכניים מראים כי מצבי לחץ ומתח מגבירים את הפרשת הורמוני הסטרס בגוף, כגון: אדרנלין, קורטיזול וקטכולאמין. שלושת ההורמונים הללו מגבירים את שחרור הורמון GnRH, שהינו קשור להורמוני המין. לאורך זמן, עשויה להיות לכך השפעה שלילית על הביוץ אצל נשים, ספירת זרע נמוכה אצל גברים וירידה בחשק המיני (ליבידו) בשני המינים. ה-GnRH, המיוצר על ידי ההיפותלאמוס, קשור לשחרור הורמוני ה-LH וה-FSH מבלוטת יותרת המח שתפקידם לגרות את בלוטות המין (שחלות אצל נשים ואשכים אצל גברים) לשחרר הורמוני מין (אסטרוגן ואנדרוגן). בהמשך, רמת הורמוני המין עולה, וברגע שמגיעה לסף מסויים, מתחיל תהליך של משוב שלילי, מה שמדכא את שחרור ה-LH.

כל הפרעה ל-GnRH עלולה לגרום למצב של של שחרור מופחת של הורמונים מבלוטת יותרת המח, מה שגורם לאיברי המטרה שלהם לפעול באופן חלקי, ובמקרים חריגים אף יוביל להתנוונותם עד למצב שלא יוכלו לתפקד.

סטרס כרוני עלול לפגוע בליבידו (חשק מיני) ולירידה ברמת הפוריות. מצב זה הפך נפוץ כל כך שנקבע לו שם רפואי: ״יירידה בהפוריות כתוצאה מסטרס״ (Stress Induced Reproductive Dysfunction).

אם אתם מנסים להכנס להריון ולא מצליחים, כדאי לקחת את כל הנושא הזה בחשבון ולהסיק שהפגת מתחים צריכים להפוך לחלק אינטגרלי מתכנון הקמת המשפחה, במקרה של הפרייה חוץ גופית (IVF) או בכל מקרה אחר של נסיון להכנס להריון.

הריון המלווה בסטרס רב עשוי לסכן את העובר. לכן, הגוף החכם שלנו מגיב באופן טבעי לסטרס בכך שהוא מפריע לקליטת ההריון. ניתן עוד לומר שאדם השרוי במתח רב לאורך זמן לא יכול להחשב כאדם בריא. אנשים במצבים כאלה סובלים מעייפות ומלחצים העשויים להשפיע עליהם לרעה בנושא הרגלי התזונה, והרגלי אורח חיים לקוי.

הפחתת רמות מתח לשיפור הפוריות

אם אתם לא מצליחים להכנס להריון, סטרס, כאמור, עלול להיות אחד הגורמים. במידה ונבדקתם רפואית במטרה למצוא את הסיבה לחוסר היכולת להכנס להריון, ובהנחה ולא נמצאה לכך סיבה רפואית, אולי כדאי לעצור ולבחון את רמת הסטרס בה אתם שרויים בחיי היום יום. סביר להניח שתגיעו למסקנה שאתם שרויים במתח רב. אם זה המקרה, אולי כדאי להתחיל להפחית ברמות הסטרס במטרה להטיב עם הפוריות שלכם?

כיצד להפחית את רמות המתח

  1. התמודדו עם הסטרס – הרי מדובר באמירה מובן מאליה אך בהחלט לא פשוטה. הפחתת רמת הסטרס חשובה מאוד מכל מיני בחינות. לא רק שזה יסייע לבריאות הכללית ולפוריות, אלא שגם איכות החיים שלכם תשתפר פלאים. אם העבודה שלכם היא זו שגורמת לסטרס המוגבר, אולי כדאי מעבר לעבודה או תפקיד אחר עם הרבה פחות סטרס.
  2. שנו את דרך ההתמודדות שלכם עם מצבי לחץ – כשאתם מתמודדים עם מצב סטרס כרוני מתמשך אולי לשלוט  בצורת ההתמודדות שלכם. שימו לב לתגובתכם לסטרס ולמצבים המלחיצים שאתם חווים ביום יום: האם אתם ממשיכים לחשוב עליהם גם בלילה במיטה? האם אתם מדמיינים התרחשויות עתידיות מעוותות בקשר למה שעלול לקרות (חרדה)? אם תצליחו להיות מפוקסים ובשליטה על הדרך בה אתם מגיבים למצבי לחץ, תהיה לכך השפעה מקלה על המתרחש בגופכם במקרה שמצב מלחיץ יצוץ לו לפתע. לשם כך יש צורך בתשומת לב רבה ותרגול.
  3. מצאו תחביב או פעולה המסייעת לכם להפחית את המתח – הנה כמה עצות לתחביבים ופעולות יומיומיות שעשויות לסייע לכם להפחית את הסטרס על בריאותכם:
  • דאגו לישון מספיק
  • בצעו פעילות גופנית ברמה היומיומית או לפחות 20 דקות שלוש פעים בשבוע
  • תרגלו מדיטציה
  • תרגלו יוגה
  • חפשו ייעוץ מקצועי
  • צרכו תוספי תזונה טבעיים ותה צמחי מרפא להרגעה כמו לדגומא: קמומיל
  • היעזרו בדיקור סיני
  • הקדישו זמן לתפילה במידה והנכם אנשים מאמינים
  • קראו ספר בפארק
  • פנקו את עצמכם באמבטיה חמה
  • הניחו לדברים לקרות, הרפו מהם

תפריט
נגישות
להתחלת שיחה
כן, אפשר גם בוואטסאפ
שלום לך,
כיצד אני יכול לעזור?