דלקת בקיבה – כלים לטיפול טבעי והחלמה
דלקת בקיבה [בלועזית גסטריטיס] היא מהמחלות השכיחות ביותר – במיוחד בעולם המערבי. רוב המקרים בהם מתפתחת דלקת או כיבים בקיבה היא על רקע הידבקות בחיידק הנקרא הליקובקטר פילורי. זהו חיידק מאוד שכיח והוא נמצא אצל מרבית האנשים המבוגרים.
אבל לא רק החיידק אחראי על השכיחות הגדלה והולכת של אחת מהמחלות אשר הקשר שלהן לאורח החיים הוא מהמובהקים שיש. עולם השפע המערבי והתקדמות טכנולוגית הופכים את המזון שלנו למעובד יותר ודל יותר.
לאדם הממוצע בעולם המערבי יש סיכוי גבוה יותר למות ממשקל יתר מאשר מרעב [יובל נוח הררי, קיצור תולדות האנושות] נתון מדהים זה מלמד יותר מכל על הקשר בין תזונה להופעת מחלות ניווניות שונות.
כיום ישנן מספר גדל והולך של מחלות הנחשבות כמגיפה בעולם המערבי כמו השמנת יתר, סוכרת סוג 2, כולסטרול, כבד שומני ובשנים האחרונות בעיות עיכול ובמיוחד דלקות בקיבה, גסטריטיס, ריפלוקס, אולקוס ועוד.
הקשר החיסוני
מערכת חשובה, בנוסף למערכת העיכול, המשחקת תפקיד מרכזי בשמירה על הבריאות היא מערכת החיסון. זהו למעשה קו ההגנה הראשון והמרכזי השומר עלינו בפני מזהמים שונים כגון חיידקים, וירוסים, טפילים ועוד.
עם התקדמות הרפואה אנו עדים כיום להעמקת ההבנה עד כמה חשובה מערכת החיסון וכיצד לרתום אותה לתהליכי החלמה גם במצבים מורכבים וקשים.
מעשית, המשמעות של איזון ותמיכה במערכת החיסון כחלק מטיפול נטורופתי בגסטריטיס [מתוך אתר נטורומד לילך נהרי] מתייחס בעיקר ביכולת להפחית כמה שיותר עומס מטבולי ותהליכים דלקתיים.
ככל שמערכת החיסון שלנו תהיה מסוגל לספק משאבים לטובת תהליך ההחלמה והאיזון – כך יקוצר תהליך ריפוי ריריות הקיבה וההחלמה מגסטריטיס תהיה שלמה ויסודית יותר.
תזונה והשפעתה על הקיבה
ריריות הוושט והקיבה חשופות לעולם החיצוני דרך כניסת המזון מהפה. הקיבה מייצרת מיצי עיכול חומציים אשר תפקידם לפרק את המזון ולחסל מזהמים שונים. רמת חומציות מאוזנת חשובה לפירוק תקין.
הקיבה של בני האדם מתפקדת בצורה מסוימת. כמות החומצה ורמתה שונים מיונקים אחרים [לדוגמא אצל טורפים חומציות הקיבה – החומצה ההידרוכלורית – חזקה פי 30 מהחומצה אצל יונקים צמחוניים ובני אדם בתוכם]
נתון זה מלמד כי יש לנו יכולת מסוימת לעכל סוגי מזון בצורה טובה וסוגי מזון אחרים פחות. לדוגמא, בשר עתיר שומן רווי – לוקח זמן רב עד שהוא מתעכל. לעומת ירקות או אגוזים.
מדוע חשוב להתייחס לזה? מאחר ועיכול ממושך מעלה את העומס על הקיבה ועל מערכת החיסון. במצב זה ישנה סבירות גבוהה יותר לחשיפת הרירית למזהמים ולהיווצרות תהליכים דלקתיים.
צריכת מזונות שגויים למשכי זמן ארוכים מחלישה את מערכת העיכול ואת מערכת החיסון ויוצרת תשתית טובה לשגשוג מזהמים שונים ובמיוחד חיידק הליקובקטר פילורי.
חיידק זה נחשב כיום כבעיה המרכזית העומדת מאחורי היווצרות מחלות כגון גסטריטיס ואולקוס – אולם ההתמקדות בהליקובקטר כגורם הראשי עלולה לעיתים להיות לא מספקת.
הליקובקטר פילורי הוא מקור הבעיה או תוצר שלה?
חצי מאוכלוסיית העולם סובלת מזיהום כזה או אחר של חיידק הליקובקטר. עם גילוי החיידק כל תשומת הלב הופנתה אליו ובכך נשכחו סיבות רבות אחרות אשר מובילות להיווצרות דלקות בקיבה ובעיות עיכול אחרות כגון כיבי קיבה, ריפלוקס, דלקות בוושט ועוד.
מקרים רבים של גסטריטיס אכן קשורים ישירות לשגשוג החיידק ברירית הקיבה וכן להופעת כיבים בקיבה ובתריסריון. אולם תשומת הלב מופנית לרוב לחיסול החיידק ולא לשאלה מדוע הוא שגשג מלכתחילה בקיבה.
אם בוחנים בראייה רחבה את הקשרים השונים אשר מובילים לחוסר איזון בריאותי – ניתן לאתר די בקלות כמה וכמה חוליות בשרשרת ומכאן גם להבין כיצד כל גורם משפיע על השני וכיצד זה גורם לשרשרת שינויים אשר בסופה מתפתחת דלקת בקיבה.
מדוע חשוב לשאול את השאלה הזו? מאחר וחיידק הליקובקטר נמצא אצל אנשים רבים מאוד והוא לא גורם להם לבעיות, לא מתפתחת דלקת ברירית ולא כיבים, אין תסמינים ועדיין יש עדות שהוא קיים ברירית הקיבה.
במידה ואכן זה קורה וחיידק הליקובקטר אכן נמצא בקיבה מבלי להפריע – מה גורם לו להיות בעיה פתאום? האם אלו שינויים המתחוללים בחיידק עצמו או בסביבה בה הוא חי ואשר משפיעה עליו?
לפני גילוי חיידק הליקובקטר הסברה הכי נפוצה להיווצרות אולקוס הייתה קשר לרמות סטרס גבוהות. סברה זו הייתה מבוססת על העבודה כי אצל מרבית החולים בהם התפתח כיב בקיבה – היה ברקע גם מתח גבוה או כרוני.
תפקידו של סטרס בהיווצרות מחלות עיכול
מאז גילויי החיידק נוטים להזניח את המתח או סטרס כסיבה להיווצרות דלקות וכיבים בקיבה ומתרכזים בצורה כמעט בלעדית בחיסול החיידק. אולם מה קורה כאשר החיידק חוזר שוב? או כאשר מתפתחת דלקת וקיימים תסמינים גם ללא הימצאות החיידק?
אם בוחנים את התמונה הרחבה הרי שברור כי במצב תקין בו מערכות ההגנה של הגוף מתפקדות בצורה טובה – האיזון הבריאותי נשמר. אולם כאשר מערכות הגנה אלו מוזנחות ומתערערות – החשיפה לאיבוד האיזון הבריאותי גדלה.
סטרס גבוה או כרוני הוא מהסיבות המרכזיות ליצירת עומס על מערכת החיסון והעיכול. כאשר אנו בסטרס ישנה צריכה גבוהה של משאבים גופניים ומטבוליים שונים. תפקודים רבים משתנים על מנת לאפשר לנו להגיב למתח שנוצר.
אחת המערכות הרגישות ביותר לסטרס היא מערכת העיכול – כאשר קיים מתח גבוה תפקוד הקיבה משתנה בצורה משמעותית. שינויים אלו לאורך זמן מחלישים את מערכת העיכול, מחלישים את מערכת החיסון – ועלולים ליצור תנאים אידאליים עבור מזהמים שונים כגון הליקובקטר לשגשג.
צמחי מרפא לטיפול טבעי בגסטריטיס
במסגרת הטיפול הטבעי בדלקת בקיבה- לצמחי מרפא חלק חשוב בתרומתם לריפוי רירית הקיבה המודלקת לצד איזון כללי ושיקום של מערכת העיכול העליונה.
צמחי מרפא נמצאים בשימוש מזה אלפי שנים. התפתחות תחום הפיטותרפיה [הטיפול עם צמחי מרפא] תופס תאוצה בשנים האחרונות ויותר מחקרים מגלים את התכונות והתרומה השונה של צמחי מרפא מוכרים לטיפול במגוון בעיות.
צמחי מרפא מספקים תרומה אקטיבית במספר נושאים כגון: הפחתת הפעילות הדלקתית בריריות הקיבה, הגנה ושיקום על רירית הקיבה, הקלה על תסמיני גסטריטיס אופייניים כגון צרבות, ריפלוקס, כאבים בקיבה, בחילות, כבדות ונפיחות ועוד.
ניתן לציין מספר צמחים אשר נמצאים בשימוש נפוץ כחלק מטיפול בדלקות קיבה ובהם:
אולמוס – Ulmus
אחד מצמחי המרפא המרכזיים אשר בשימוש נרחב למצבי עיכול במיוחד עקב היכולת האנטי דלקתית החזקה של הצמח. כמו כן אולמוס מכיל מוצילגים – אלו רכיבים שמנוניים אשר מסייעים בהגנה על רירית הקיבה הפגומה.
אולמוס מסייע בהפחתת תסמינים שונים כגון שיעול הנובע מליחה מוגברת בזמן גסטריטיס, הוא מרגיע ומזין ומסייע בשיקום כללי של הקיבה.
פיליפנדולה – Filipendula ulmaria – Medowsweet
זהו אולי הצמח המפורסם ביותר לטיפול בדרכי עיכול ועל שמו הבוטני הופקה התרופה אספירין. לספריאה [השם הבוטני] יכולת אנטי דלקתית משמעותית והוא עשויי לסייע רבות להפחתת תסמינים כגון צרבות על רקע ריפלוקס, דלקת בריריות הקיבה והוושט.
לפיליפנדולה יכולת לכיווץ רקמות, סיוע בהפחתה ואיזון חומציות. הוא נוגד זיהומים ובעל יכולת חיטוי גבוהה.
שוש קירח – ליקוריץ – Glycyrrhiza glabra – Liquorice
צמח נוסף שימושי ונפוץ. בשמו העברי “שוש קרח”. הליקוריץ מכיל בעיקר חומר פעיל הנקרא גליצרין אשר מוכר כמזין, מחזק, נוגד דלקת, מסייע בפינוי ליחה ומכאן השימוש הנרחב שלו במצבי בריאות כגון גסטריטיס, אולקוס, ריפלוקס ועוד.
סיכום הגישה הטיפולית הטבעית בגסטריטיס
היכולת לסייע בהחלמה טבעית של רירית מודלקת בקיבה הוא גבוה וטוב. חשוב להתייחס לכל נושא אשר תורם בצורה חיובית לתהליך ההחלמה לצד הימנעות מגורמים אשר עלולים לעורר דלקתיות וליצור עומס מיותר על מערכת החיסון והעיכול.
תזונה נכונה, הפחתת סטרס ושימוש מדויק בצמחי מרפא מהווים מענה טבעי טוב ויעל לטיפול בדלקת בקיבה.