מהו השלב הלוטאלי?

השלב הלוטאלי הוא השלב השלישי מתוך ארבעת שלבי המחזור החודשי של האישה. זהו השלב בין הביוץ והתחלת הדימום של הווסת, ובו מתרחשת ההפריה והשרשת העובר.

כל הפרעה בשלב הלוטאלי עלולה להשפיע על הפוריות. רוב הגניקולוגים מסכימים כי שלב לוטאלי של פחות מ-12 ימים איננו אפקטיבי משום שאינו מאפשר לרחם מספיק זמן בכדי ליצור ולפתח רירית רחם בריאה שתבטיח את התפתחותו של העובר, ולכן, במידה והתקיימה הפרייה בשלב לוטאלי קצר, ישנו חשש להפלה.

סימנים לבעיות בשלב הלוטאלי:

  • מחזור חודשי קצר
  • רמה נמוכה של פרוגסטרון
  • חום השחר משובש לאחר הביוץ
  • סימפטומים שונים במהלך השלב הלוטאלי כגון: כאב גב תחתון, דימום ואגינלי ושילשול

כ-3-4% מהנשים הסובלות מחוסר פוריות בלתי מוסבר, כמו גם 63% מהנשים הסובלות מהפלות חוזרות ו-6-10% מהנשים הפוריות, סובלות מהפרעה בשלב הלוטאלי.

קיימים מספר גורמים לבעיות בשלב זה של המחזור, והשכיח שבהם הוא רמה נמוכה של פרוגרסטרון. הורמון זה נחוץ לשם שימור רירית הרחם וההריון במהלך השליש הראשון של ההריון. הוא מיוצר לאורך המחזור כולו, ורמתו עולה לאחר הביוץ ונשארת גבוהה עד שהדימום החודשי של המחזור מתחיל. אם רמתו לא עולה די הצורך לאחר הביוץ, או יורדת מהר מידי לפני תחילת הדימום החודשי, עשוי להיווצר שלב לוטאלי קצר.

פגם בשלב התפתחות הזקיקים

במידה ובלוטת יותרת המח אינה מייצרת מספיק הורמון FSH בחלק הראשון של המחזור (בין המחזור החודשי והביוץ), עלול להתרחש פגם בתהליך התפתחות הזקיקים, שיוביל למצב של רירית רחם דקה ולהקדמת הדימום הווסתי. התפתחות שכזו כמובן שאינה מאפשרת הפריה והקלטותה ברחם.

ירידה מוקדמת ברמת הפרוגסטרון

אם רמת הפרוגסטרון יורדת מוקדם מידי, הגוף יבין אוטומטית כי יש צורך לנקות את הרחם ויתחיל את כל התהליך מחדש. מחזור מקדים, כזה המגיע בתוך פחות מ-24 ימים, הוא דוגמא טובה לפגם זה בשלב הלוטאלי.

רמת LH נמוכה

רמתו של ה-LH עולה כ-24 שעות לפני התרחשות הביוץ. רמה נמוכה שלו בזמן הביוץ עשויה להפריע למעשה להתרחשות הביוץ, ויחד עם זאת גם להוביל לרמה נמוכה של פרוגסטרון.

רירית רחם דקה

ביצית מופרית צריכה להתחבר למשטח שיוכל להזין אותה בכדי שתתפתח לעובר. זהו תפקיד הרחם. במידה ורירית הרחם אינה עבה דייה, השתרשות הביצית עלולה להיפגע. גם מצב זה עלול להיות תוצאה של חוסר איזון הורמונלי. ההורמון האחראי על עיבוי הרירית כהכנה להשתרשות הינו האסטרוגן, ואילו הפרוגסטרון הוא ההורמון האחראי על הבשלת הרחם לקליטת ההשתרשות.

רמות נמוכות של כולסטרול

רמות נמוכות של כולסטרול בגוף עלולות גם הן לתרום לפגם בשלב הלוטאלי. במצב כזה תהיה הפחתה בייצור הפרוגסטרון, שיכולה להגיע אף להפסקת הייצור שלו לחלוטין. כולסטרול הינו אבן בניין חשוב מאוד לתהליך יצירת ההורמונים בגוף. מצב של תת משקל יהווה זרז לפגיעה בשלב הלוטאלי בשל רמת כולסטרול נמוכה.

כיצד ניתן לטפל בפגם בשלב הלוטאלי באמצעות אקופונקטורה (דיקור סיני)?

בזמן שפגם שכזה עשוי להיות מכריע לגבי יכולת הגוף להכנס להריון, וודאי תשמחו לשמוע שברוב המקרים ניתן לטפל בו באמצעות טכניקות טיפול טבעיות.

פגם בשלב הלוטאלי, כמו גם רמת פרוגסטרון נמוכה, עשויים להיות מושפעים לטובה מטיפול ברפואה הסינית, כלומר, באמצעות טיפול המשלב דיקור סיני, נטילת צמחי מרפא סיניים ותוספים, ושינויים בתזונה ובאורח חיים.

דיקור סיני (אקופונקטורה) – דיקור סיני מגביר את אספקת הדם לשחלות לשם הזנת הזקיקים המתפתחים, כמו גם לשם שיפור באיכות הביצית וחוזקו של הגופיף הצהוב. בנוסף הוא מסייע להסדרה ואיזון של הייצור ההורמונלי הטבעי בציר ההיפותלמוס – בלוטת יותרת המח – שחלות. לבסוף מסייע הדיקור הסיני להרגעת הגוף ולהפחתת רמת הסטרס. רמות סטרס גבוהות עלולות למנוע התעברות בשל הפחתת אספקת הדם לאיברי הרבייה, והן אף מובילות להפרת האיזון ההורמונלי אשר תתבטא בשינויים בסדירות המחזור, חוסר ביוץ, רמה גבוהה של FSH, פגיעה בתפקוד השחלה ועוד.

צמחי מרפא סיניים – מסייעים בחיזוק הדם, ובכך תורמים להזנה טובה יותר של השחלות, הבאה לידי ביטוי בהתפתחות הזקיקים, הגופיף הצהוב והביצית. צמחי המרפא הסיניים מסייעים עוד בהסדרת תפקוד הציר ההורמונלי (היפותלמוס – בלוטת יותרת המח-שחלות) ובכך מסייעים להשגת איזון הורמונלי בייצור של הורמוני הגוף. בנוסף מזינים הצמחים הסיניים את האיברים בגוף, שעל פי התאוריה של הרפואה הסינית, הם האחראיים לתפקוד התקין של מערכת הרבייה.

המלצות תזונה ושינויים באורח חיים – מותאמים אישית לכל מטופלת בהתאם לאבחנת המטפל.

 

 

תפריט
נגישות
להתחלת שיחה
כן, אפשר גם בוואטסאפ
שלום לך,
כיצד אני יכול לעזור?